Kijk hem dan maart open kaart

Kijk hem dan (maart open kaart)

Wat leven we toch in een bijzondere maatschappij. Oordelen, veroordelen, buitensluiten en kapot maken !

Kijk hem dan! Alle oordelen van vroeger, pesterijen en veroordelingen merk ik nu elke dag nog steeds. Als ik naar een groep ga vind ik dit nog steeds spannend en ben ik bang voor….

En naast de rake klappen van mijn vorige bericht is dit wel iets wat mij getekend heeft in mijn bestaan.

Ik was als kind een tokkie. Iemand die stonk naar rook en afgedragen kleding. Ik werd erom gepest geslagen en buiten gesloten. Afgunst van kinderen en zeker ook ouders en ook leerkrachten. Wat een harde en brute wereld is dit! Gelukkig was de 1e lijns hulpverlening er altijd in beeld en werd hier……..niets mee gedaan.

Met een brok in je maag naar school. Gelukkig heb ik ADHD (wat we toen niet wisten) en kon ik als een clown de klas door om alles maar in beweging te houden en niet altijd als doelwit geraakt te worden. Overleven thuis en overleven op school. Ja en na meerdere basisscholen door het verhuizen tussen papa en mama zakte de moed mij steeds verder in me schoenen.

Vanaf halverwege groep 6 werd het wat rustiger en opeens moest ik een vaste plek in een groep krijgen. En dit monden uit in behoorlijke vechtpartijen. En ik merkte dat er weinig tot niet mee gedaan werd. Een gesprekje en klaar. Want ja die jongen heeft het al zo zwaar (hier had ik het zelf anders aangepakt en word de plank misgeslagen) Maar ik kreeg wel een bestaansplek in de klas waar vechten, agressie en boosheid dus veiligheid bied.

Buiten in de buurt was het ook overleven en voor mezelf gaan staan werd betaald met een gekneusde kaak in groep 7. Thuisgekomen binnen het gezin moest ik elke dag weer verder overleven. Wat voelde ik mij verdomd alleen. (was in groep 5 mijn lieveling liedje)

Naast de rake klappen van mijn vorige bericht was ik ook regelmatig getuige van de rake klappen van tussen mijn ouders in mijn hele leven. Leven in angst. Nee overleven in angst. Amper geld om te eten en echt met wellicht te weinig eten de dag door. Ja ik ben met -50 geboren en de dingen die ik gezien , gevoeld en ervaren heb, zijn de dingen die mij gemaakt hebben tot.

De meesters en juffen, de voogden, politie, rechters, de buren en iedereen zag het………… en wist het.

En nog hoor ik regelmatig de afgunst en de afkeer op kinderen/ouders die er onverzorgd bijlopen. Of als er iemand stinkt of wat dan ook. Wel geld voor drank en shag maar er zo bijlopen? Gun dit kind een warme plek bij jou thuis na school, ga zulke gezinnen bijstaan met vrijwilligerswerk of iets? Net zo goed als kinderen die met mishandeling te maken hebben

Ruim 13 procent van de kinderen geeft aan één vorm van mishandeling te hebben meegemaakt, 8,5 procent twee vormen, 3,3 procent drie vormen, 1,1 procent vier vormen en 0,6 procent vijf vormen.12 feb 2019


Bron:

Cijfers over kindermishandeling - Nederlands Jeugdinstituut

 

 

Dus meer als 1 op de 10 kinderen en al gauw 3 kinderen per klas die hetzelfde als mij hebben moeten doorstaan!

 

1 op de 12* kinderen in Nederland groeit op in armoede. Dat zijn ruim 300.000 kinderen tot 21 jaar die allesbehalve een zorgeloze jeugd hebben.


Kinderarmoede in Nederland - Kinderhulp

 

Dat is per klas 2 a 3 kinderen!

Aantal kinderen en jongeren dat wordt gepest

In het schooljaar 2020- 2021 zegt 11 procent van de leerlingen in groep 6 tot en met 8 in het (speciaal) basisonderwijs soms tot vaak gepest te worden. Hiervan wordt drie procent (heel) vaak gepest en acht procent soms gepest.22 sep 2022


Cijfers over pesten: slachtoffers | Nederlands Jeugdinstituut

 

Nu je dit weet, welke helpende hand bied jij? Wat doe jij eraan om dit leed aan te gaan? Besef je de volgende keer als zelf misschien oordeelt, hoe was de jeugd hiervan of hoe zal de thuis situatie nu zijn. (h)erken je dit bij jezelf of een ander in welke partij dan ook kom in beweging.

Alles heeft een reden en ik nodig je van harte uit om eens daar naar te ( gaan ) kijken. Ben je betrokken bij oordelen, pesten , hokjes plaatsen of wat dan ook en zullen we samen eens hier naar gaan kijken.

Samen dragen maakt alles lichter!